Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bígl - hyperaktivní pes?

25. 8. 2012

Jako většina z vás, tak i já jsem podlehl několikaletému přání syna mít psa. Kdysi jsem sám měl psa, proto jsem měl představu, co to obnáší a nešel jsem úplně do "nových" zkušeností.

Syn chtěl bígla. Přečetl jsem si o něm na internetu a bylo rozhodnuto. V lednu jsme si pro něj dojeli.

Výběr probíhal poctivě. Syn se řídil radmi, jak vybrat nebojácného pejska, které mu dal děda, letitý psovod, přitom hezkého a tulivého. No a vyšel nám z toho Bruno, tak ho pojmenoval.

Při cestě zpět jsme zastavili v prodejně s pejskařskými potřebami, koupili granule, hračky a tam jsem zažil první překvapení. Z tulivého štěňátka se stal poblijánek. Blinknul si přímo v prodejně, ale prodavačky byly moc hodné a pomohly mi se zbavit nechtěného nánosu na mém oblečení.

A od té doby jsou tyto věci pravidelné. Kamkoliv jedeme dál než 50 km, tak se to opakuje. To, co stál samotný Bruník je malá část toho, co jsem musel investovat do auta - pořídit vanu do kufru, různé experimenty, jak mu pomoci, aby mu nebylo v autě špatně apod.

Od samého počátku nás Bruník nenechal na pochybách, že to bude "živý" pes. Můj bratr o něm řekl, že to je pes bez emocí, že na jeho výrazu není prakticky nic vidět, pořád stejný. Já říkám, že to není mazlící pes, je hodný k dětem i k okolí, ale je neohrabaný a vůbec není mazlící (tedy pokud si nejde lehnout na gauč v obýváku, když se díváme na televizi a tam začne podřimovat, to se dokonce nechá i hladit a trošku "muchlovat"). Pohladit se nechá, ale většinou to v tomto věku považuje za výzvu k hraní, takže hned začne okusovat, dorážet. Možná, až bude starší, tak to bude jiné, přeci jenom to je ještě štěně.

Není to pejsek vhodný do paneláku. Bydlíme na vesnici a máme možnost s ním být dost venku, takže nějak hyperaktivní není. Je to živé štěně, rád je venku, je to takový útěkář, pokud má možnost, tak se všude podhrabe, ale není tak náročný, jak se říká. Trošku jsme podlehli přesvědčení, které nám mnoho lidí říkalo, že je neutahatelný. Byli jsme s ním venku celé odpoledne, kopali do balónu, on si jen tak ležel, kousal dřívka, občas běžel za míčem. Když jsme šli domů, tak se začal motat. No a přišli jsme na to, že není neutahatelný. Byl "přehřátý" tak, že skončil 3 dny na klinice na kapačkách, než se z toho dostal.

Je to pes, který umí být v klidu, ale má rád pohyb. Chodíme s ním nyní tak na 2 hodiny denně, ale děleně, mezitím jde s námi na zahrádku, tak si pobíhá, hraje si, nejraději má kousání klacků. Má klasická nutkání, jako každé štěně, cokoliv vzít do tlamy a kousat do toho. Takže jsme přišli o několikery bačkory, madla u nábytku, i kabel do elektriky byl pochotkou. Když se nudí, rozkouše na co přijde. Pokud jej máte v bytě, doporučuji ohrádku, ale používejte ji jenom, pokud nejste doma, jdete do práce nebo ven. Pokud jste doma, není dobré ho tam mít. Nepoužívejte ji jako trest, když neposlechne, nebo něco udělá, protože by to potom považoval za trest, kdykoliv jej do ní dáte.

Bígl a děti. Bruník je pes, který má rád děti, neublíží jim. Ale díky své nemotornosti k nim letí, skočí na ně a může malé dítě povalit, jako se to stalo u nás. Asi velkou chybou bylo, že jsme ihned od začátku nechtěli a neodnaučovali ho neskákat na nikoho. Když se od mala tomuto nešvaru brání, tak prakticky je to pejsek k nezaplacení. Je potřeba nezapomínat, že to je "lovec", pejsek, který je spíš loveckých pudů, než městský pes. Bígl je dobrý společník pro děti i pro zábavu, sám je vyhledává a v jejich přítomnosti mu je dobře.

Bígl a jídlo. Tak tady je to asi už všeobecně známé. Pořád by jedl. Synovi jsem dokázal vysvětlit, že když mu bude dávat jídlo nad rámec toho, co by měl sníst, že mu neudělá dobře, ale špatně. Bude tlustý a bude mít vážné problémy. Vážně mu tím velmi zkracujete život. Je dobré se řídit tím, kolik by měl jíst a nedávat mu nic navíc. Sami mu dáváme ještě 2x denně, granule. U každého jídla se ometá. Když vaříte, tak je pořád "za zadkem", takže je těžké se ubránit mu něco nedat. Chtěl jsem ho vytrestat, tak jsem mu dal stroužek česneku. Bylo mu to jedno, snědl ho a omrzoval dále. Ale i dnes, 8 měsíců od doby, co jsme ho přivezli, tak neví, co je salám, párek, sýr nebo něco jiného. Občas mu dáme jablko, ale to jenom v rámci krmení. Je dobré si uvědomit, že tento pes neodejde od žrádla, dokud ho v misce má. Nejhorší pohled je na bígla, který je tlustý. Máme krásného psa, bez břicha, bez problémů, nebolí ho nohy, nefuní při procházkách apod.

Bígl a výcvik. Každý pes by měl poslouchat, proto výcvik. Ale my nepatříme mezi ty, kteří s ním jezdí na cvičiště, nebo cvičí agility apod. Velmi dobře a rychle se naučil zůstaň, sedni, lehni, k noze, chodit u nohy, dej pac. Syn si s ním hraje, takže ho učí aby poprosil, tanečky apod. Ale základní povely zvládá dobře a osvojil si je. Bohužel je pravdou, že je s ním pořád musíte opakovat, aby nezapomněl. Je to určitě pejsek chytrý, který by zvládl daleko více, pokud to potřebujete, nebo chcete. Pro nás je dostatečné co umí.

Tak to jsou první zážitky a poznatky s bíglem, o kterých jsem se zatím nikde nedočetl a myslím si, že je dobré je zmínit, pokud zvažujete koupit psa dětem a máte zájem o bígla. Je to takový pejsek, se kterým je zábava, ale také starosti, je živější než třeba pudl, kokršpaněl, ale není agresivní a je s ním zábava. Určitě se nehodí do panelákových bytů, ale spíš tam, kde má možnost být na zahrádce, chodit na procházky, mít trošku více volnosti.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Bruník

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář