Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co zažíváme každý den

18. 1. 2012

Nemám jediné ambice hodnotit zdravotnictví, jako celek, ani z hlediska politického. Myslím si, že každý z nás má své zkušenosti a je mu naprosto jedno, jestli se jedná o pravicového, nebo levicového ministra.

Dnes jsem byl se synem na kontrole s kolenem u ortopeda v Jičíně. Vůči jeho práci opravdu nevidím jediný problém. Byli jsme pozváni na 8 hodin ráno. Jsem zaměstnanec, jako většina z nás. Přišli jsme v 7.50 hodin. Sedli si v čekárně a čekali. Před námi seděli 4 další lidé. Ordinace byla otevřena od 7 hodin, přišlo mi to opravdu divné. Najednou začali chodit další, další, další, ti si zaklepali na sestru, vešli dovnitř, ordinaci za 10 minut opustili. Nehodnotím jejich věk, protože o to tu nejde. Bylo půl desáté, ze čtyř před námi, stále ještě dva, ale pan doktor to zvládal dobře, odordinoval jich nejméně 15.

Tak mi došla trpělivost, zaklepal jsem na dveře u sestry, řekl si o synovu kartu, a sdělil ji, že už k nim nepřijdeme.

Tento příběh jenom dokumentuje několik málo faktů. Jeden z nich je, že jsem zaměstnanec, každý z nás má placené nějaké hodiny, které je u lékaře. Já tam byl jako doprovod. Nejde o tyto hodiny, ale jde o to, že jsem byl objednán na 8 hodinu, byl jsem tam přesně, ale sestru, která rozhoduje o pořadí pacientů, to nezajímalo, že nás takto objednala.

Proč v kolonce zdravotnictví? Máme právo na to, aby nám doba vyšetření byla proplacena. Ptá se ale někdo na to, proč by měl zaměstnavatel platit za neschopnost sestry? Všem vadí, že jenom pár hodin, ale proč musíme sedět hodiny a hodiny v čekárnách, místo toho, aby si lékař vybral organizačně schopnou sestru. Samozřejmě každého napadne, co naléhavé případy, co když se prodlouží doba vyšetření. O to tady vůbec nejde. Každá ordinace je otevřena od rána, někdy i odpoledne. Pokud je jenom dopoledne, proč nejsou naléhavé případy, nemocní, bráni ráno, ale ti, co jdou na kontrolu, jako jsme byli my, tak například od 10 hodin? A bylo by vše vyřešeno. Samozřejmě může dojít ke zpoždění, ale bylo by hodinu a půl, po jedné hodině otevření ordinace? Ty pacienty tam nikdo nepřivezl, přišli sami, nebyl to jenom nějaký známý sestry? Proč neumí vyjít z ordinace a říci, budeme mít asi hodinu zpoždění, protože tady jsou teď naléhavé případy. Proč? Protože si nás pacientů neváží.

Takto lékaři, byť schopní a vyhledávaní, přicházejí o pacienty, protože já čas nemám. Budu rád, když přidáte i vy své názory, jak to vše zlepšit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář